Gyermekláncfüves piskóta

2018.04.17

Mindennek van egy sztorija. Hát ennek is. 
Már pár napja elterveztem, hogy fogok egy ilyen süteményt sütni. El is érkezett a nap, neki is készültem. 
Már kint voltam a kertben, térdeltem a fűben, szedtem a gyermekláncfű virágát, és közben a mobilomról zenét hallgattam. 
Ebből a szomszéd csak annyit érzékelt, hogy én a fűben elvagyok egy ollóval, amivel leszedem a virágok fejét, majd bedobom egy vödörbe, és közben Gojirát hallgatok.  
Ez a szituáció kezdett ráébreszteni arra, hogy miért tartanak egy kicsit nagyobb távolságot a boszorkányokkal, úgy általában. 
Na mindegy is, térjünk vissza a receptre. 

Hozzávalók :
- kb. másfélszer kell megtölteni levágott gyermekláncfű virággal a 4,75 dl-es bögrét szedéskor, amiből kb. 1 egész bögre virágszirom lesz.
- 10 db L-es tojás
- 6 púpos evőkanál kókuszdarálék, vagy kókuszliszt
- sütőpapír
(Akinek kell, hogy édes legyen, az rakjon bele cukrot) 

Én, félvén attól, hogy a férjem nem eszi meg magában, csináltam hozzá csokiöntetet, boltban vásárolt 2 tábla étcsokoládéból, és kb. 3 púpozott evőkanál 20%-os kakaóporból.
Szerintem jól passzolnak hozzá még a lekvárok. 

Mivel ez az adag szerintem szánalmasan kevés 2 főre, ezért a dupláját ajánlom elkészíteni. 


Elkészítés:
Idő : kb. másfél óra + a virágszedés a természetben

Először le kell szedni a növényt. Én ollóval vagdostam le a száráról, és megmértem a 4,75 dl-es bögrémmel, hogy körülbelül másfél pohárral legyen. Ha nagyon szellősen tesszük a pohárba, akkor lehet 2 pohárral is. ( 1.kép )
Utána ki kell tépkedni a virágszirmokat a zöld kehelyből. ( 2.kép )
Ekkor körülbelül 1 bögrényit kapunk a virágszirmokból. Nem kell gyömöszölni a pohárba. ( 3. kép )

Szétválasztjuk a tojássárgáját és fehérjét, és a fehérjét kemény habbá verjük. 
Ha adunk hozzá cukrot, akkor azt most tegyük, és ezzel együtt verjük fel megint a fehérjét. 
A tojássárgáját is kevergessük meg külön,  öntsük bele a fehérjébe
 folyamatos keverés mellett. Én még jól megküldtem robotgéppel max fokozaton ezt a mixet, majd 1-es fokozat mellett hozzáadtam a kókuszt is, majd csak keverőlapát segítségével kézileg hozzáadtam a virágszirmokat is. 
Kibéleltem a tepsit sütőpapírral, és igyekeztem 4-5 cm-nél nem vastagabbra hagyni a  "tésztát". Gázsütővel 1-es fokozaton, elektromossal 160 C-on kell sütni, ameddig át nem sül. Kb. 15-30 perc. 

Mivel, az eredmény nem annyira dekoratív, ezért jobban járunk, ha bekenjük, vagy leöntjük valami számunkra szimpatikussal. 
Én is ettem belőle, nekem nagyon ízlett, ettem, amennyi belém fért. Az ízén sem a kókusz, sem a gyermekláncfű nem nagyon érződött, viszont, édeskés volt, könnyű és omlós. Az illata kókuszos.
Csak azért nem ettem többet, hogy a férjemnek is jusson.  
A kép nem annyira adja vissza az eredeti színt, a valóságban sokkal világosabb lett a tészta. 
A férjem 10-ből 7re értékelte a produkciót csoki nélkül. De csokival is. 
Meglepődött rajta, hogy ilyen finom ahhoz képest, hogy nincs benne cukor. Azt is mondta, hogy a csoki elhanyagolható, de azért mártogatott belőle . . . 

A második felvonás, amit arra terveztem, hogy ha nem ízlene az első, az úgy készült, hogy :
A csokoládét és a kakaóport némi vízzel (kb fél deci) összeolvasztottam.
Fogtam egy szilikonos szivecske formát, és a piskóta tésztára tettem. Körülvágtam. 3 db szivecskét vágtam ki. 
Betettem az első szivecskét a formába. Rá csokiréteg. Utána a második piskóta. Megint csokiréteg. Utána a harmadik piskóta. 
Ezt be a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen. Utána kivettem, leszedtem a szilikont, és tálaltam. 

Ez a recept eléggé egészségesnek tűnik, se cukor, sem adalékanyagok (a csoki nélküliben), ellenben van benne gyógynövény, amely kedvező hatással lehet a szervezetünkre. 

Jó étvágyat!


Legutóbbi bejegyzések

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el