

Gyermekláncfüves piskóta


Mindennek van egy sztorija. Hát ennek is.
Már pár napja elterveztem, hogy fogok egy ilyen süteményt sütni. El is érkezett a nap, neki is készültem.
Már kint voltam a kertben, térdeltem a fűben, szedtem a gyermekláncfű virágát, és közben a mobilomról zenét hallgattam.
Ebből a szomszéd csak annyit érzékelt, hogy én a fűben elvagyok egy ollóval, amivel leszedem a virágok fejét, majd bedobom egy vödörbe, és közben Gojirát hallgatok.
Ez a szituáció kezdett ráébreszteni arra, hogy miért tartanak egy kicsit nagyobb távolságot a boszorkányokkal, úgy általában.
Na mindegy is, térjünk vissza a receptre.
Hozzávalók :
- kb. másfélszer kell megtölteni levágott gyermekláncfű virággal a 4,75 dl-es bögrét szedéskor, amiből kb. 1 egész bögre virágszirom lesz.
- 10 db L-es tojás
- 6 púpos evőkanál kókuszdarálék, vagy kókuszliszt
- sütőpapír
(Akinek kell, hogy édes legyen, az rakjon bele cukrot)
Én, félvén attól, hogy a férjem nem eszi meg magában, csináltam hozzá csokiöntetet, boltban vásárolt 2 tábla étcsokoládéból, és kb. 3 púpozott evőkanál 20%-os kakaóporból.
Szerintem jól passzolnak hozzá még a lekvárok.
Mivel ez az adag szerintem szánalmasan kevés 2 főre, ezért a dupláját ajánlom elkészíteni.
Elkészítés:
Idő : kb. másfél óra + a virágszedés a természetben
Először le kell szedni a növényt. Én ollóval vagdostam le a száráról, és megmértem a 4,75 dl-es bögrémmel, hogy körülbelül másfél pohárral legyen. Ha nagyon szellősen tesszük a pohárba, akkor lehet 2 pohárral is. ( 1.kép )
Utána ki kell tépkedni a virágszirmokat a zöld kehelyből. ( 2.kép )
Ekkor körülbelül 1 bögrényit kapunk a virágszirmokból. Nem kell gyömöszölni a pohárba. ( 3. kép )
Szétválasztjuk a tojássárgáját és fehérjét, és a fehérjét kemény habbá verjük.
Ha adunk hozzá cukrot, akkor azt most tegyük, és ezzel együtt verjük fel megint a fehérjét.
A tojássárgáját is kevergessük meg külön, öntsük bele a fehérjébe folyamatos keverés mellett. Én még jól megküldtem robotgéppel max fokozaton ezt a mixet, majd 1-es fokozat mellett hozzáadtam a kókuszt is, majd csak keverőlapát segítségével kézileg hozzáadtam a virágszirmokat is.
Kibéleltem a tepsit sütőpapírral, és igyekeztem 4-5 cm-nél nem vastagabbra hagyni a "tésztát". Gázsütővel 1-es fokozaton, elektromossal 160 C-on kell sütni, ameddig át nem sül. Kb. 15-30 perc.

Mivel, az eredmény nem annyira dekoratív, ezért jobban járunk, ha bekenjük, vagy leöntjük valami számunkra szimpatikussal.
Én is ettem belőle, nekem nagyon ízlett, ettem, amennyi belém fért. Az ízén sem a kókusz, sem a gyermekláncfű nem nagyon érződött, viszont, édeskés volt, könnyű és omlós. Az illata kókuszos.
Csak azért nem ettem többet, hogy a férjemnek is jusson.
A kép nem annyira adja vissza az eredeti színt, a valóságban sokkal világosabb lett a tészta.
A férjem 10-ből 7re értékelte a produkciót csoki nélkül. De csokival is.
Meglepődött rajta, hogy ilyen finom ahhoz képest, hogy nincs benne cukor. Azt is mondta, hogy a csoki elhanyagolható, de azért mártogatott belőle . . .
A második felvonás, amit arra terveztem, hogy ha nem ízlene az első, az úgy készült, hogy :
A csokoládét és a kakaóport némi vízzel (kb fél deci) összeolvasztottam.
Fogtam egy szilikonos szivecske formát, és a piskóta tésztára tettem. Körülvágtam. 3 db szivecskét vágtam ki.
Betettem az első szivecskét a formába. Rá csokiréteg. Utána a második piskóta. Megint csokiréteg. Utána a harmadik piskóta.
Ezt be a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen. Utána kivettem, leszedtem a szilikont, és tálaltam.
Ez a recept eléggé egészségesnek tűnik, se cukor, sem adalékanyagok (a csoki nélküliben), ellenben van benne gyógynövény, amely kedvező hatással lehet a szervezetünkre.
Jó étvágyat!



