Gyermekláncfű jam história

2018.04.22

Úgy gondoltam, hogy komolyan veszem a kertem üzenetét, miszerint nekem feltétlenül szükségem van gyermekláncfűre, mert telenőtte a kertünket.
Szóval, készítettem egy jam-et.
Aki erre adná netán a fejét, annak mondok pár íratlan szabályt, olyat, amin csak röhögnek magukban a receptírók, hogy a kedves leendő jamkészítő majd úgy is "megtapasztalja" . . .
Ne egyedül csináld, hanem minél többen! Ha mégis egyedül vagy kénytelen, akkor gondoskodj valami unaloműzőről.
Sárga lesz sok minden, de a kezed biztosan a virágportól. Talán a ruhád is. A cipőd is. A körmöd alatt meg fekete. Mondjuk , nem baj, azért van a körömlakk, de azért mégis. . .  ( Itt volt egy poén)

A kínkeserves munka eredménye még így is elég csekély mennyiség lesz, a beleölt munkához képest. Többször elgondolkodsz majd a készítés alatt, hogy ez miért is jó neked. Mert egészséges - fogod mondogatni magadnak. Meg egyszer úgy is ki kell próbálni kíváncsiságból. 

Hozzávalók :
1 kosárnyi (vödörnyi) gyermekláncfű virág 
2 db narancs (héja nélkül)
100 g zselatin
Finom lyukú szűrő
Ha akarsz, rakjál bele cukrot, ízlés szerint. Én nem rakok.
És nagyon sok idő. Egy fővel számolva: 1,5 óra a szedésre, 8 óra 20 perc a szirmok válogatására, 1,5 óra a főzésre, egy éjszaka állni hagyni , és további 2 óra, ameddig leszűröd, felforralod, összekavarod a zselatinnal, és kitöldöd befőttes üvegbe vagy formába.
Emberi vagy valamilyen segítség, hogy lehetőleg ne menjen el annyi idő

Fogsz egy közepes vödröt, egy ollót, és lehetőleg minél több családtagot, vagy valami zenét, hogyha egyedül vagy, hogy ne únd halálra magad, ameddig egyedül, körülbelül másfél óra alatt teleszeded a vödröt. ( Pihenés nélkül másfél óra) 

Szépen levagdosod a száráról a virágfejeket.

Ha nem akarod erőltetni magad, vigyél egy plédet, amit végig magad alatt tartasz, hogy le tudj rá ülni és ne kelljen hajolgatni.
Olyan gyűjtőhelyet érdemes felkeresni, ahol rengeteg van belőle, nem csak itt-ott. Ezután fogod a leszedett virágot, és leszeded a zöld részről a szirmokat. Nekem ez a művelet az első nap csupán csak 4 órámba telt, a második nap pedig 4 óra 20 percbe. Másnapra a virágfejek eléggé bezáródtak, az előző naphoz képest. Jó lett volna az első nap végezni, de volt más dolgom is. 
Mivel egyedül voltam erre a feladatra, ezért szörnyen vártam már a végét. 
Ezután felraktam egy edénybe főni a szirmokat a narancsokkal és a szegfűszeggel. Felöntöttem vízzel, úgy, hogy jócskán ellepje. 

Alacsony lángon másfél órán keresztül főztem, néha megkavartam. Az elpárolgó vizet pótoltam. Elzártam alatta a tüzet, és eltettem egy éjszakára állni.
Azonban nagyon kíváncsi voltam, és megkóstoltam, hogy mit alkottam. Cukor nélkül nem annyira jó. De akkor sem tettem bele. Az illata olyan, mint a méz. 
Viszont tényleg tele lehet vitaminnal, mert 3 kanál után teljesen felfrissített. Ennél a pontnál gondoltam meg magam, és mondtam magamban, hogy megérte a fáradozás. 

Másnap fogtam egy nagyon finom lyukű szűrőt, és az egész főzetet leszűrtem. A leszűrt főzetet ismét feltettem melegedni a tűzhelyre, öntöttem bele egy kis vizet, kb annyit, amennyi tartalom kijött előle a szűrés során, és belekevertem 100 g zselatint. Aki lágyabbra szeretné, elég bele csak 30 g. 
Kicsit hagytam hűlni, és kitöltöttem formákba. (Vagy befőttes üvegekbe, elvileg ilyenkor a feje tetejére kell fordítani, hogy úgy szilárduljon meg, hogy hermetikusan lezárja a jam az üveget.), de nekem nagyon kevés mennyiség lett, nem kellett befőttes üvegeznem és szobahőmérsékletről kb. 2 óra múlva betettem a hűtőbe. 
Megdermedve finomabb íze van, mint folyékonyan szerintem. Jól bezabáltam belőle. 
Kicsit több lett, mint azt gondoltam volna, ennek örülök. 

Így utólag azt mondom, hogy bánom, hogy nem készítettem belőle többet. Érzem rajta, hogy tele van értékes tápanyagokkal. Az íze nem volt nagyon élvezetes, de mégis meg kellett tartóztatnom magam, mert nagyon kívántam, és legszívesebben bepusztítottam volna az egészet egyszerre. 
Azonban nektek azt ajánlom, hogy ne torkoskodjatok belőle, mert az emésztést kicsit meggyorsítja. De amúgy sem fogtok, főleg, ha nincs benne cukor.
Idézem a férjemet, amikor megkóstolta : "Fúj. Gyógynövény ízű. Talán cukorral elviselhető lenne."
Szóval, ha meg akarjátok enni, akkor tegyetek bele édesítőt. Meg egy kicsit csináljátok több vízzel, hogy ne legyen olyan tömény. 

Itt látható, ahogyan nagykanállal habzsolom : 

Érdekes, mutáns virágok, amiket gyűjtögetés közben találtam : 


Legújabb bejegyzések

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el